Головна » 2019 » Грудень » 9 » Магія різдвяних свят
10:58
Магія різдвяних свят

Не знаєте, що почитати напередодні новорічних і різдвяних свят? Топ-10 класиків зарубіжної літератури для дітей до новорічних свят:

1. Андерсен, Ганс Християн. Снігова королева. - Львів: А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2014. - 32 с.

Яка книжка може бути зимовішою за "Снігову королеву? Ця казка з такою холодною назвою уже майже 200 років зігріває мільйони дитячих сердець у всьому світі. Її автор — геніальний данський казкар Ганс Християн Андерсен (1805—1875).

Ця історія відома всім з дитинства. Вона – про непереможну силу любові і безмежну віру в дива, про надзвичайно сильну і цілеспрямовану дівчинку Герду, яка вирушила на пошуки свого названого брата Кая, якого викрала Снігова королева.

 

 

 

2. Бжехва, Ян. Академія пана Ляпки. - К.: Національний книжковий проект, 2011.

Ця книжка познайомить вас із творчістью відомого польського письменника Яна Бжехви. Його вже немає серед живих, але продовжують жити його талановиті книги. Бжехва писав для дітей і для дорослих, у віршах і в прозі. Але особливо любив вигадувати казки, і, мабуть, найцікавіші з них - казки про пана Ляпку. Дві з них - "Академія пана Ляпки" і "Подорожі пана Ляпки" - надруковані в цій книжці.

 

 

3. Брати Грімм. Пані Метелиця та інші казки. - Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2014. - 256 с.

Кожне нове покоління школярів відкриває для себе неповторні казки, зібрані понад 200 років тому німецькими вченими-філологами Якобом і Вільгельмом Ґрімм. У цей збірник увійшли не лише казки, рекомендовані для вивчення шкільною програмою, а й інші шедеври братів Ґрімм, що давно стали неперехідним набутком світової літератури.

 


 

 

Ця казка з такою холодною назвою уже майже 200 років зігріває мільйони дитячих сердець у всьому світі. Її автор — геніальний данський казкар Ганс Християн Андерсен (1805—1875).

Подробнее: https://www.yakaboo.ua/ua/snigova-koroleva-1038762.html#tab-description
Ця казка з такою холодною назвою уже майже 200 років зігріває мільйони дитячих сердець у всьому світі. Її автор — геніальний данський казкар Ганс Християн Андерсен (1805—1875).

Подробнее: https://www.yakaboo.ua/ua/snigova-koroleva-1038762.html#tab-description

4. Діккенс Ч. Різдвяні повісті. - Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2012. - 464 с.

Різдвяні повісті письменника Чарльза Діккенса підійдут для цього ідеально. Ці повісті витримали уже не одне видання, вони перевірені часом і досвідом попередніх поколінь. Кожна повість цієї збірки буквально "дихає" магією Різдва. Вони наповнені любов'ю, добротою і вірою у краще майбутнє. Наприклад, повість "Різдвяна пісня у прозі" не лише цікава, а й повчальна. Історія про старого Скруджа, який знову вчиться відкривати своє серце доброті, зачаровує з перших сторінок не лише дітей, а й дорослих. До речі саме з цього персонажа було змальовано головного героя "Качиних історій" Скруджа МакДака. У ній істина проста - твори добро і воно повернеться до тебе. Книга Чарльза Діккенса наповнена магією наших з вами сердець і теплотою душі.

 

5. Додж, Мері Мейпс. Ганс Брінкер, або Срібні ковзани. - К.: Знання, 20018. - 335 с.

Срібні ковзани Повість “Срібні ковзани” американської письменниці Мері Мейпс Додж (1831-1905) - це насамперед цікава подорож до казкової Голландії, що постає країною чудових озер і каналів, вітряків і розкішних тюльпанів, цікавої історії та вікових традицій. Узимку канали там перетворюються на велику ковзанку і всі стають на ковзани. У центрі оповіді діти - брат і сестра з бідної сім’ї, які допомагають матері в роботі й не завжди можуть ходити до школи. Але це їх не засмучує - вони мріють вилі­кувати хворого батька, перемогти на ковзанярських перегонах і здобути головний приз - срібні ковзани. Наполегливість, сила характеру й віра в добро допомагають їм здійснити свої мрії, а в читача створюється враження, що він якимось дивом побував у казці.

 

6. Ліндґрен, Астрід. Міо, мій Міо. - К.: Рідна мова, 2018. - 128 с.

"Міо, мій Міо" Кожній дитині потрібна батьківська любов і турбота, однак, на жаль, не кожному малюкові випадає таке щастя. Скільки нещасних сиріт лише мріють про те, що колись у них з'являться батьки, які будуть дарувати їм свою ніжність і тепло! Такою дитиною був головний герой казкової повісті Астрід Ліндґрен "Міо, мій Міо". Хлопчик Боссе жив у дитячому притулку до тих пір, поки його не всиновили люди похилого віку. Нові батьки зовсім не любили маленького Боссе, він навіть дратував їх. Отож, не дивно, що як у притулку, так і в будинку названих батьків малюк відчував себе самотньо і мріяв про те, що колись його хтось полюбить. Недаремно кажуть, що мрії здійснюються. У житті Боссе також сталося справжнє диво: хлопчина потрапив до Чарівної країни і знайшов свого батька, який виявився справжнім королем. Однак раптове щастя зовсім не зіпсувало маленького героя. Міо (а саме так називав король свого знайденого синочка) мав добре серце, тому дізнавшись про те, що злий лицар Като викрадає маленьких дітей, одразу ж вирушив на допомогу... Повість "Міо, мій Міо" - надзвичайно добра і світла історія, яка вчить бути чуйними і милосердними та завжди приходити на допомогу тим, хто опинився у скрутній ситуації. Ця казка показує, що мрії збуваються: треба лише вірити в краще і не опускати руки...

7. Ліндґрен, Астрід. Роня,  - К.: Веселка, 1987. - 167 с.

Чи завжди діти мають наслідувати поведінку своїх батьків і йти їхнім шляхом? Хіба кожна людина не є вільною у своєму виборі і не може прожити своє життя так, як хочеться їй самій? Вибір є завжди, адже ми господарі своєї долі, і лише від нас залежить те, як ми будемо жити, з ким ми будемо спілкуватися, і ким врешті-решт ми станемо. Підтвердженням цієї істини є казкова повість шведської письменниці Астрід Ліндґрен "Роня, дочка розбійника". Від дівчинки Роні всі оточуючі очікували, що вона піде по стопах батька, який був розбійником. Дитинство малої проходило у стінах напівзруйнованого палацу. Там Роня гралася, досліджуючи обстановку будівлі, і слід зазначити, що сумно їй не було, адже по-перше, усі злодії її любили, а по-друге, вона ніколи не мала друзів, тому настільки звикла до своєї самотності, що навіть її не помічала. Однак усе змінилося, коли у житті Роні з'явився справжній друг Бірк... Діти не мали права товаришувати, адже їхні батьки були ворогами. Проте коли такі дрібниці зупиняли друзів або закоханих на шляху до щастя? Роня і Бірк стали близькими, наче сестричка і братик, і одного разу сталося диво: дитяча безпосередність і відданість змогли примирити ворогуючі банди, а самі діти зрозуміли, що хочуть жити звичайним чесним життям, без злочинів і неправди...

8. Льюїс, Клайв Стейплз. Хроніки Нарнії. - Дніпропетровськ: Проспект, 2006.

Клайв Льюїс захопив багато-багато сердець, написав захоплюючу серця й розум історію про фантастичні пригоди чотирьох дітей. В величезному старовинному будинку маленька дівчинка знаходить незвичну кімнату, в яку заходити їй заборонено. Недивлячись на це, вона туди заходить й знаходить там лише одну річь - старовинну шафу. Відчинивши її, дівчинка потрапляє у казкову країну Нарнію, де всюди сніг й незвичні явища та мешканці. 

 

 

 

 

 

9. Родарі, Джанні. Планета Новорічних Ялинок: Казки. - К.: Веселка, 1988. - 447.

Планета Новорічних Ялинок, планета, де Новий рік круглий рік. Тут немає грошей, хоча є магазини, продавці яких з нетерпінням чекають покупця, щоб просто віддати йому товар. Тут будують палаци, наповнюють їх меблями і фарфоровим посудом тільки для того, щоб це усе можна було ламати і крушити. Тут транспортний засіб - іграшка-гойдалка коник. І скрізь новорічні ялинки, на яких ростуть іграшки і гірлянди. Тут дощ цукерковий, тротуари біжать, а в ресторанах подають суп з фаршированої цегли і шашлик із заліза, причому усе це не лише цілком їстівно, але і дуже смачно. І тут дуже шанують хлопченят-землян. І на це є своя причина, яку відкривати не будемо…

Планета Новорічних Ялинок, планета, де Новий рік круглий рік. Тут немає грошей, хоча є магазини, продавці яких з нетерпінням чекають покупця, щоб просто віддати йому товар. Тут будують палаци, наповнюють їх меблями і фарфоровим посудом тільки для того, щоб це усе можна було ламати і крушити. Тут транспортний засіб - іграшка-гойдалка коник. І скрізь новорічні ялинки, на яких ростуть іграшки і гірлянди. Тут дощ цукерковий, тротуари біжать, а в ресторанах подають суп з фаршированої цегли і шашлик із заліза, причому усе це не лише цілком їстівно, але і дуже смачно. І тут дуже шанують хлопченят-землян. І на це є своя причина, яку відкривати не буду, бо це спойлер.
Подробнее на livelib.ru:
https://www.livelib.ru/book/1000454544/about-planeta-novorichnih-yalinok-dzhanni-rodari
Планета Новорічних Ялинок, планета, де Новий рік круглий рік. Тут немає грошей, хоча є магазини, продавці яких з нетерпінням чекають покупця, щоб просто віддати йому товар. Тут будують палаци, наповнюють їх меблями і фарфоровим посудом тільки для того, щоб це усе можна було ламати і крушити. Тут транспортний засіб - іграшка-гойдалка коник. І скрізь новорічні ялинки, на яких ростуть іграшки і гірлянди. Тут дощ цукерковий, тротуари біжать, а в ресторанах подають суп з фаршированої цегли і шашлик із заліза, причому усе це не лише цілком їстівно, але і дуже смачно. І тут дуже шанують хлопченят-землян. І на це є своя причина, яку відкривати не буду, бо це спойлер. Перечитала. Думка не змінилася. Все та ж цікаво і незвично. Спасибі, добрий казкар, за миті магії і хорошого настрою.
Подробнее на livelib.ru:
https://www.livelib.ru/book/1000454544/about-planeta-novorichnih-yalinok-dzhanni-rodari
Планета Новорічних Ялинок, планета, де Новий рік круглий рік. Тут немає грошей, хоча є магазини, продавці яких з нетерпінням чекають покупця, щоб просто віддати йому товар. Тут будують палаци, наповнюють їх меблями і фарфоровим посудом тільки для того, щоб це усе можна було ламати і крушити. Тут транспортний засіб - іграшка-гойдалка коник. І скрізь новорічні ялинки, на яких ростуть іграшки і гірлянди. Тут дощ цукерковий, тротуари біжать, а в ресторанах подають суп з фаршированої цегли і шашлик із заліза, причому усе це не лише цілком їстівно, але і дуже смачно. І тут дуже шанують хлопченят-землян. І на це є своя причина, яку відкривати не буду, бо це спойлер. Перечитала. Думка не змінилася. Все та ж цікаво і незвично. Спасибі, добрий казкар, за миті магії і хорошого настрою.
Подробнее на livelib.ru:
https://www.livelib.ru/book/1000454544/about-planeta-novorichnih-yalinok-dzhanni-rodari
Мила добра казка мого улюбленого казкаря Джанні Родарі. Давно мріяла перечитати, і вирішила, що Новий рік - якраз прекрасний привід це зробити. Планета Новорічних Ялинок, планета, де Новий рік круглий рік. Тут немає грошей, хоча є магазини, продавці яких з нетерпінням чекають покупця, щоб просто віддати йому товар. Тут будують палаци, наповнюють їх меблями і фарфоровим посудом тільки для того, щоб це усе можна було ламати і крушити. Тут транспортний засіб - іграшка-гойдалка коник. І скрізь новорічні ялинки, на яких ростуть іграшки і гірлянди. Тут дощ цукерковий, тротуари біжать, а в ресторанах подають суп з фаршированої цегли і шашлик із заліза, причому усе це не лише цілком їстівно, але і дуже смачно. І тут дуже шанують хлопченят-землян. І на це є своя причина, яку відкривати не буду,…
Подробнее на livelib.ru:
https://www.livelib.ru/book/1000454544-planeta-novorichnih-yalinok-dzhanni-rodari

Повість-казка відомого італійського письменника Джанні Родарі (1920—1980) «Подорож Голубої Стріли», написана в захоплюючій і лег­кій манері, розповідає про різдвяну чарівну подорож іграшкового потя­га під назвою «Голуба Стріла» та його лялькових пасажирів. Разом з го­ловними героями книжки читачеві належить розв'язати чималу кіль­кість завдань, знайти друзів та битися з підступними ворогами... І лише сміливість, чесність та відвага, величезне бажання дістатися до мети та дружня підтримка допомагають подолати усі труднощі.

 

 

 

 

 

10. Янсон, Туве. Різдво приходить у країну Мумі-тролів. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. - 30 с.

Одного ранку в грудні урвався довгий зимовий сон родини Мумі-тролів. Світ за стінами будиночка змінився до невпізнання: щось біле й загадкове вкрило всю Долину Мумі-тролів, туди й сюди сновигали чепурулі й гемулі, обвішані подарунками й пакунками зі святковими наїдками та напитками. Усі перебували у схвильованому очікуванні чогось, що прямувало до Мумі-долини. Те загадкове Щось видавалося дуже небезпечним і називалося Різдвом. Улюблену оповідь Туве Янссон «Ялинка» переказали по-своєму автори Алекс Гаріді й Сесілія Давідссон і видали з новими ілюстраціями художниці Філіппи Відлюнд.



 

А найкраще вони "смакують" з чашкою гарячого чаю і ароматними мандаринками. Веселих свят!
 

Категорія: Книгоновинки | Переглядів: 593 | Додав: Автор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: