Головна » 2018 » Січень » 22 » Святе Водохреща або Богоявлення
10:11
Святе Водохреща або Богоявлення

19 січня з учнями 2 класу була проведена народознавча година "Святе Водохреща".  

Мета заходу: поглибити знання учнів про свято Водохреща, звичаї, обряди, традиції, пов'язані з циклом Різдвяних свят; виховувати повагу до традицій наших прапрадідів, патріотизм, милосердя, почуття прекрасного.

Січень - найперший і найсуворіший місяць зими. Саме на цей місяць припадає найбільше свят, серед  яких і свято Водохреща.

Напередодні Водохреща робили хрестики із соломи та чіпляли біля вікон, обіч віконних рам і дверей. Вони виконували роль оберегів від нечистої сили, котра у дні свят уважалась особливо небезпечною.

Урочиста й найтаємніша частина свята починалась опівночі - службою Божою в церквах. Перед світанком уся процесія йшла до річки святити воду. Заздалегідь парубки й дорослі чоловіки вирубали на льоду великого хреста, витягали з води, тут же, на льоду, установлювали його, обливали буряковим квасом (він фарбував лід у малиновий колір). Поруч установлювали також вирубані з льоду престол, вівтар, інші церковні оздоби. Після короткого святкового служіння священик освячував воду, тричі занурюючи в ополонку хреста та прихиляючи до води запалену свічку, а тоді кропив освяченою річковою водою всіх присутніх, вітав зі святом. Тут хлопці випускали з рук принесених із собою голубів.

Освячену воду люди набирали у принесений із собою посуд. Потім найсміливіші юнаки купались в ополонці й усі співали:

Йордан, Йордан, вода студенька,
Пречиста Діва воду брала,
Своє Дитя напувала.

Віддавна в народі посвячену на Водохреща воду вважають цілющою, своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують домівки і тварин, двір.  Залишається загадкою той факт, що водохрещенська вода не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.

Діти з цікавістю слухали розповідь про історію свята, активно приймали участь в іграх, конкурсах, вікторині "Зимова круговерть". Свято супроводжувалось музичними веселощами, жартами, окропленням  святою водою. Свята вода допомагає хворим і здоровим, дає сили та зціляє від хвороб. Діти переглянули мультфільм про Водохреща, фотографувались та ласували  солодощами. 

 

 

 

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 511 | Додав: Автор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: