Головна » 2019 » Січень » 9 » Старий Новий Рік
12:30
Старий Новий Рік

Старий Новий рік  - Новий рік за Юліанським календарем  (за «старим стилем», вечір з 13 на 14 січня)

 Вечір напередодні Старого Нового року називається Щедрим або Маланчиним є традиційно одним з улюблених свят українців.

День 14 січня в Україні також називають Василів день (день Святого Василя)

Святий Василь зробив дуже багато для віруючих людей, зокрема допомагав їм не втратити віру, закликав до терпіння, смирення та мужності. Василь Великий заснував два монастирі — жіночий і чоловічий, у кожному окрузі своєї митрополії утримував будинки для прочан. Його життя — справжній зразок для наслідування.

Святий Василь Великий вважався покровителем землеробства. Тому основною обрядовою дією цього дня було засівання осель українців збіжжям із відповідними примовляннями.

Засівання (посівання) - найважливіша традиція Старого Нового року. Посівати починають ще з самого ранку до сходу сонця, переважно хлопчики або чоловіки. Є прикмета, що першим в дім цього дня повинен зайти чоловік.

Сійся, родися,

Жито, пшениця,

Всяка пашниця,

Зверху колосиста,

Зі споду корениста.

Будьте з святом здорові,

З Новим роком!

Батьки дякують дитині за побажання щастя, обдаровують її грішми:

Ось тобі грош - будь завжди хорош!

Прослухавши посівальну пісеньку, люди дякували посівальникові й обдаровували його грішми й солодощами.

Засівальників сприймали як самих бажаних гостей, запрошували сісти до столу, щоб добре все сідало,  щоб свати сідали (так казали там, де були незаміжні дівчата). Перший посівальник — приносить до оселі щастя. Відповідно до народних уявлень, дівчата щастя не приносять, тому їм посівати небажано.

 

Щедрування на Старий Новий рік 2019

Щедрування — давній звичай новорічних обходів, під час яких групи щедрувальників (переважно молодь) піснями славили господарів, бажали їм здоров'я й достатку, за що отримували винагороду. Щедрування супроводжувалось магічними діями, музикою, танцями, пантомімою, обрядовими іграми з масками. Щедрівка увібрала в себе національний колорит та менталітет нашого народу. Для дівчат день Василя був досить важливим, тому вважали, що ворожіння у цей день завжди збуваються і що б не вийшло — так і буде. На день Василя відбувалися й народні обряди свята. Напередодні свята дівчата мають ходити щедрувати, а крім того гадати на свого судженого. Хлопці ж мають другий шанс у сватанні, якщо їм попередньо відмовили. Одним з найвеселіших обрядів щедрування на Старий Новий рік є щедрування з козою Маланкою. Так по традиції щедрувальників супроводжувала "коза Маланка", в яку найчастіше переодягалися хлопці та приходячи до будинку намагався "буцнути" господарів. За обрядом, норовливу козу вбивали та ії треба було оживити піснями і жартами.

На святковий вечір обов'язково збирається ціла родина. За традицією всі повинні бути одягнені у чистий одяг, попросити вибачення один у одного та у сусідів, щоб провести весь рік у злагоді.

Також дуже велика увага приділяється прикметам в цей день: наприклад, якщо в Василів день ясна погода і багато зірок на небі — добре уродяться ягоди, якщо завірюха — горіхи, а коли лежить іній на деревах — можна очікувати добрий урожай меду.

В бібліотеці оформлені книжкові виставки до Новорічних свят та пройшла народознавча година, на якій  дітей  ознайомили  з традиціями та звичаями українців, послухали щедрівки, колядки, пісні, переглянули презентацію.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 791 | Додав: Автор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: