Головна » 2018 » Березень » 7 » Лялька-мотанка.
12:20
Лялька-мотанка.

В рамках народознавчої програми "Берегиня" в бібліотеці пройшов  урок "Лялька-мотанка. Історія виникнення" з учнями 2-а класу ліцею №34.

Зал святково прикрашений. Оформлена книжкова виставка "Джерела української душі", а також виставка ляльок-мотанок у виконанні Лахтюк Надії Василівни, вчителя народознавства.

Лялька-мотанка з давніх-давен була оберегом нашого народу. Традиція виготовляти ляльки-мотанки пішла ще з язичництва.  Головне призначення ляльки-мотанки – бути оберегом дому, родини. Існувало повір’я, що якщо діти дуже часто і довго бавляться лялькою-мотанкою, то сім’я скоро чекатиме на поповнення. Якщо ж їх робили діти, вони часто робили собі товариша і порадницю. Традиційна лялька-мотанка не має обличчя. Вважалося, що якщо надати обличчю ляльки людських рис, у неї може вселитися лиха душа. Замість людських рис у неї на обличчі робили хрест – символ Сонця, життя і нових починань. Всі елементи одягу є оберегами: спідниця символізує землю, сорочка позначає три часи – минулий, теперішній і майбутній; обов’язковими атрибутами є вишиванка та намисто, які уособлюють достаток. Також повинен бути головний убір – очіпок, стрічка чи хустка – що символізує зв’язок з небом. Символічним є те, що лялька-мотанка не шиється, а робиться лише за допомогою ниток, стрічок, шляхом намотування.

Діти дуже уважно слухали розповідь майстрині, переглянули відео про ляльок, прийняли участь у вікторині, відгадували загадки. 

 

 

 

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 613 | Додав: Автор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: